SVIJET

"Deutsche Telekom" ukida 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj

Dogovor sa sindikatom postignut nakon višesedmičnih pregovora

"Deutsche Telekom"

Index.hr

10.9.2018

Iz ogranka "Deutsche Telekoma" (DT) za IT usluge "T-Systemsa" su potvrdili da su sa sindikatima postigli dogovor o ukidanju 5.600 radnih mjesta u Njemačkoj, u sklopu radikalnog reorganiziranja koje bi im trebalo pomoći da ponovo posluju pozitivno.

Dogovor je postignut nakon višesedmičnih pregovora, a predstavlja pomak za izvršnog direktora Adela el-Saleha, Amerikanca koji je čelnu dužnost u "T-Systemsu" preuzeo početkom godine s mandatom da radikalno reorganizira to problematično poslovanje u sastavu najvećeg evropskog telekoma. 

Većina će biti ukinuta do 2020.

Prema tom sporazumu, 3.765 mjesta bit će ukinuto do kraja 2020. godine, a u slučaju da kompanija i dalje bude imala problema u poslovanju, dodatnih 1.200 radnih mjesta bit će ugašeno 2021. godine. 

"T-Systems" drastično će smanjiti broj ureda u Njemačkoj, na svega 25 sa sadašnjih 230.

Planiraju, također, smanjiti broj zaposlenika u inozemstvu, a u budućnosti će angažirati radnike samo u Mađarskoj, Slovačkoj i Indiji. U konačnici tako broj zaposlenika u Indiji planiraju povećati sa sadašnjih 400 na čak 3.000.

"T-Systems" trenutno na globalnom nivou zapošljava ukupno 37.500 osoba. 

Prvo se tražilo 6.000 otkaza

Broj najavljenih otkaza manji je od 6.000, koliko je prvo bio predvidio El-Saleh od ukupno 17 hiljada zaposlenih u Njemačkoj.

Portparol firme izjavio je da je nekoliko stotina zaposlenih proteklih sedmica već otišlo iz kompanije. 

- Sada nema prepreka za provedbu otkaza - rekao je portparol, dodajući da će prve obavijesti zaposlenicima biti poslane sljedeće sedmice.

Poslovni dnevnik "Handelsblatt" već je objavio vijest o otkazima u izdanju od ponedjeljka. Predsjednik radničkog vijeća i član nadzornog odbora Tomas Šnegans (Thomas Schneegans) za taj je list izjavio da je sporazum o smanjenju broja zaposlenih postignut krajem avgusta nakon tri sedmice pregovora.

El-Saleh sebi je dao dvije godine za zaokret u poslovanju te sedam milijardi eura vrijedne kompanije čiji se prihodi smanjuju, a marže su pod pritiskom. On želi postupno odvratiti "T-Systems" od oslanjanja na klasične "vanjske saradnike" IT usluga te iznos od 600 miliona eura ostvarenih ušteda na troškovima zaposlenika usmjeriti u prilike za rast u digitalnim i uslugama u tzv. oblaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.