NEVJEROVATNO Konzervativni zakoni

Muškarac uhapšen u Saudijskoj Arabiji jer je sa ženom jeo u restoranu

Na videu se vidi da se muškarac i žena, neslužbeno državljanka Saudijske Arabije, šale na račun toga što s njima ne sjedi niko drugi

Index.hr
10.09.2018 16:20

Foto: Screenshot

Državljanin Egipta uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog toga što je doručkovao sa ženom na javnom mjestu, prenosi BBC.

Prema izuzetno konzervativnim zakonima u Saudijskoj Arabiji, u restoranima i kafićima muškarci koji dođu sami moraju sjediti odvojeno od žena, prenosi Index.hr.

Da situacija bude još gora po Egipćanina, objed je snimio i objavio na društvenim mrežama. Osumnjičen je da je počinio nekoliko prekršaja.

Na videu se vidi da se muškarac i žena, neslužbeno državljanka Saudijske Arabije, šale na račun toga što s njima ne sjedi niko drugi. 

"Najproblematičniji" trenutak njihovog druženja je onaj u kojem se čini da žena želi nahraniti muškarca.

Slučaj je izazvao intenzivnu raspravu u Egiptu i Saudijskoj Arabiji. Od izljeva nesnošljivosti jedne nacije prema drugoj, preko relativizacije problema u kojima se traži da žena bude kažnjena umjesto muškarca, do poziva iz Egipta na ukidanje srednjovjekovnih zakona koji vladaju u Saudijskoj Arabiji.

Žene u Saudijskoj Arabiji većinu poslova u javnosti ne smiju obavljati bez pratnje muškarca koji je član porodice - oca, muža, brata ili sina.

Oglasi

NA VRH