SIRIJA

U posljednja dva dana više od 30.000 osoba raseljeno u Idlibu

47 posto raseljenih otišlo u kampove

Fena

Fena

10.9.2018

Više od 30.000 osoba raseljeno je unutar pobunjeničke sjeverozapadne regije u Siriji nakon bombardiranja vladinih snaga i njihovih saveznika, a koja su počela prošle sedmice, saopćili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak.

- Od 9. septembra su 30.542 osobe raseljene iz sjeverozapada zemlje, krećući se na različita područja Idliba - rekao je portparol UN-a za koordinaciju humanitarnim pitanjima Dejvid Svanson (David Swanson). 

Dodao je da je 47 posto raseljenih otišlo u kampove, 29 posto boravi s porodicama, 14 posto se smjestilo u neformalnim kampovima, dok je deset posto njih u iznajmljenom smještaju.

Sirijske vladine snage, potpomognute saveznicima Rusijom i Iranom, pripremaju ofanzivu širih razmjera na Idlib, posljednje veliko uporište pobunjenika u toj zemlji. 

U novim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru el-Asadu (Bashar al-Assad) i ruske avijacije na području Idliba i Hame ranjeno je najmanje 17 osoba.

Borbeni avioni Asadovih snaga i ruske vojske od jutros bombardiraju područja Habita, Jarjanaza, Hisa i Temenije, južno od Idliba. 

U napadima učestvuju i helikopteri Asadovih snaga. Napadima je obuhvaćeno i područje Latamne, nedaleko od Hame. Među ranjenima je i dvoje djece u zračnom napadu na školu u Jarjanazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.