SJEĆANJE

Događaj koji je promijenio svijet: Prošlo je 17 godina od terorističkih napada na SAD

Agencije

Avaz.ba

11.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na današnji dan prije 17 godina dogodio se najteži teroristički napad u historiji, onaj na Sjedinjene Američke Države u kojima su poginule skoro  tri hiljade ljudi.

Dva oteta aviona su tada udarila u kule "bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, treći je udario u Pentagon, dok se četvrti, srušio u polju u Pensilvaniji.

Iz kula "bliznakinja" u Njujorku svega 20 ljudi se spasilo prije nego su se tornjevi srušili. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca.

Također, velike žrtve pretrpjeli su i pripadnici njujorških gradskih službi, najviše vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula "bliznakinja" dok su nastojala da nekako pomognu.

Napad je izvelo devetnaest pripadnika terorističke organizacije El-Kaide, koji su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli s aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi avion "American Airlines" udario je u 8.46 sati u sjevernu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije "United" udario je u južnu kulu. Treća oteta letjelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Sigurnosne službe SAD okarakterizirale su da je "mozak" napada bio Kalid Šeik Muhamed.

Inače, Osama bin Laden, optužen za ove terorističke napade, ubijen je u Pakistanu 2011. godine, kada su ga likvidirali komandosi američke vojske.

Događaj za koji mnogi smatraju da je izmijenio modernu historiju odredio je odnose među zemljama prvih decenija u 21. stoljeću.

Tadašnji američki predsjednik Džordž Buš je objavio rat terorizmu u svijetu, a posljedice možemo osjetiti i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.