SVIJET Trgovinski rat

Tramp traži da "Apple" vrati proizvodnju u SAD

Moguće znatno poskupljenje računarskih komponenti

Vijesti.ba
11.09.2018 11:08

Foto: Arhiv

Američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) apelirao je na kompaniju "Apple" da proizvodnju svojih uređaja vrati u SAD ukoliko želi izbjeći tarife na uvoz iz Kine.

Tramp je u tvitu rekao da bi kompanija trebala prebaciti proizvodnju svojih uređaja iz Kine, gdje "Apple" trenutno proizvodi mnoge svoje uređaje. Komentar predsjednika je objavljen nakon što je "Apple" prošle nedjelje američkim zvaničnicima izjavio da će nove predložene američke tarife za Kinu značiti da će "širok obim" "Apple" proizvoda, uključujući i "Watch", koštati više.

"Appleovo" upozorenje je stiglo kao odgovor na planove Trampa da se potencijalno zaračunavaju tarife od 267 milijardi dolara za kinesku robu u narednim danima, što će dovesti do eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Iako su SAD ove godine uvele tarife na uvezenu kinesku robu, potrošačka elektronika do sada nije bila pogođena. Međutim, ovo bi se moglo promijeniti s najnovijim setom predloženih propisa.

Uz Watch, cijene AirPod slušalica i Apple HomePod zvučnika će biti pod utjecajem, upozorila je kompanija "Apple". Ali tokom ove žalbe nije bilo pomjena o iPhone uređajima.

Osim toga što dio proizvodnje ima i u Kini, "Apple" ih također i prodaje u toj zemlji, što bi moglo biti pod utjecajem tarifa koje su nametnute u znak odmazde prema taksama koje su uvedene Americi.

Tramp je rekao da bi "Apple" trebao izgraditi proizvodna postrojenja u SAD, pa čak je i predložio da kompanija neće biti opterećena taksama ukoliko se ovo desi.

Reuters je naglasio da će tehnološki sektor biti značajno opterećen tarifama koje predlažu SAD, jer će računarske komponente učiniti značajno skupljim.

Oglasi

NA VRH