ITALIJA Zamjenik premijera

Salvini: Evropa će imati šansu da preispita odnose s Rusijom

Brisel razumije samo jezik novca

Fena
11.09.2018 15:00

Foto: Arhiv

Zamjenik premijera Italije Mateo Salvini (Matteo Salvini) izjavio je u intervjuu za RT televiziju da će Evropa imati šansu da preispita odnose s Rusijom. 

- U maju sljedeće godine postojat će historijska prilika da se konačno promijeni odnos snaga u Evropi - rekao je Salvini, implicirajući na izbore za Evropski parlament, koji će biti održani krajem maja 2019. godine.

On je dodao da ne vidi "nikakvog ekonomskog, političkog, socijalnog ni kulturnog smisla" u antiruskim sankcijama.

- Stalno skrećem pažnju vlade na gubitke i nastavit ću to da radim - poručio je Salvini.

Naveo je da ''birokrati iz EU nisu zainteresirani za vrijednosti i principe'' te kritizirao Francusku zbog "licemjernog" stava prema migracijskoj politici Italije.

- Nažalost, u Briselu i Evropi samo razumiju jezik novca. Zbog toga ne govorimo o principima, vrijednostima i solidarnosti, nego o ekonomskim pitanjima - rekao je on.

Salvini redovno kritizira antiruske sankcije. U julu je obećao da će Italija biti jedna od prvih zemalja koje će se založiti za ukidanje ekonomskih ograničenja EU.

Također je naglasio da je Moskva značajan partner Rima u trgovini i energetici, pa je neophodno da se polazi od principa dobrosusjedstva.

Odnosi Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Zapadne zemlje uvele su niz sankcija, a Moskva je primijenila recipročne mjere.

NA VRH