SVIJET

Akbar Salehi: Nada se da će nuklearni sporazum Teherana i velikih sila opstati

Ovaj program jači nego ikad

Ilustracija

CDM

11.9.2018

Direktor iranske organizacije za nuklearnu energiju Ali Akbar Salehi izjavio je da se nada da će nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila opstati, ali upozorava da će, ako se to ne dogodi, iranski nuklearni program biti jači nego ikad.

- Ako se moramo vratiti unazad i povući iz nuklearnog sporazuma, sigurno se nećemo vratiti tamo gdje smo bili ranije. Mi ćemo biti na mnogo, mnogo boljoj poziciji - rekao je Salehi.

Direktor iranske organizacije za atomsku energiju smatra da odluka SAD da se povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom, potpisanog 2015. godine, američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) “stavlja na gubitničku stranu” historije. 

On je dodao da ne misli da će Tramp imati koristi od toga što je povukao SAD iz sporazuma, koji je postignut u vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame (Barack).

Istovremeno je upozorio na teške posljedice ako dođe do novih napada na iranske nuklearne naučnike.

Američka agencija podsjeća da su iranski naučnici bili na meti niza zračnih napada, za koje se okrivljuje Izrael, počevši od 2010. godine, na vrhuncu zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskog programa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.