EVROPA Član 11. ima presudan značaj za zaštitu slobode

Praznom naslovnom stranom dnevne novine u Poljskoj pokazale stav

Google i Facebook zarađuju koristeći sadržaje i vijesti tradicionalnih medija

Index.hr
11.09.2018 18:42

Foto: Ilustracija

Poljske dnevne novine objavile su danas otvoreno pismo poslanicima Evropskog parlamenta, a dio vodećih novina, kao "Gazeta viborča", "Žečpospolita" ili "Djenjik Gazeta pravna", izašli su s praznom naslovnom stranom kao apel da se spriječe digitalni giganti kao Google ili Facebook da zarađuju besplatno koristeći sadržaje i vijesti tradicionalnih medija.

- Simbolično praznom naslovnom stranom želimo da vam ukažemo na problem pljačke novinarskih sadržaja koju provode internet-kolosi - stoji na praznoj naslovnoj strani "Djenjika Gazete pravne".

U otvorenom pismu evropskim poslanicima vodeći poljski dnevni listovi apeliraju da 12. septembra glasaju za član 11. nove Direktive EU po kome bi se uvela prava srodna autorskom pravu za slučajeve kada internet-kolosi ubiru pare za reklame prenoseći linkove ili kratke sadržaje medija, a po novoj Direktivi morali bi izvjesnu nadoknadu da isplate novinama, časopisima i novinskim agencijama čiji je članak ili vijest.

- Član 11. ima presudan značaj za zaštitu slobodne, profesionalne, nezavisne štampe u članicama EU. Glavni američki tehnološki akteri eksploatiraju besplatno medijske sadržaje i jačaju svoj dominantni položaj na tržištu digitalnih reklama i kontroliraju 70 posto njegove vrijednosti. Prihodi od korišćenja medijskih sadržaja moraju da idu onima koji ih finansiraju i stvaraju - stoji u otvorenom pismu evropskim poslanicima.

Poljski dnevni listovi upozorili su, također, da takvo stanje smanjuje kvalitet sadržaja sve siromašnijih tradicionalnih medija, a pogoduje i širenju lažnih vijesti i dezinformacija.

- Evropa ne može dozvoliti sebi gubitak suvereniteta kao posljedice slabljenja uloge štampe u demokratskoj debati - stoji u otvorenom pismu poljskih listova.

NA VRH