PODACI

Eurostat: EU ima rekordan broj zaposlenih

Ilustracija

Index.hr

12.9.2018

Zaposlenost u Evropskoj uniji i eurozoni u drugom je kvartalu 2018. dostigla je nove rekordni nivo pa je u EU bilo zaposleno ukupno 238,9 miliona građana, od čega njih 158 miliona u eurozoni, pokazuje najnoviji izvještaj Eurostata.  

Obje su brojke najviše otkada su u Eurostatu počeli pratiti te podatke, a podaci su sezonski prilagođeni, prenosi Index.hr.

Na nivou 28-članog EU-a sezonski prilagođen broj zaposlenih u drugom je tromjesečju 2018. godine uvećan za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je porastao za 0,5 posto, objavio je u utorak Eurostat.

U istom je postotku broj zaposlenih uvećan i u 19-članoj eurozoni u odnosu na prethodno tromjesečje, kad je također porastao za 0,4 posto.

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu za drugo tromjesečje najviše je porastao broj zaposlenih u Estoniji i na Malti, za po 1,3 posto. U stopu ih slijedi Poljska, s 1,2 posto većim brojem zaposlenih, te Kipar i Luksemburg, gdje je on uvećan za jedan odnosno 0,9 posto.

Pad broja zaposlenih zabilježen je u Latviji, Portugalu i Rumuniji, za po 0,3 posto, te u Bugarskoj, za 0,2 posto, pokazalo je Eurostatovo izvještaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.