PORUKE

Junker: Jedinstvo Evropske unije garantira zaštitu interesa

Odbraniti evropski način života

AFP

Srna

12.9.2018

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) rekao je danas da jedinstvena Evropa može štititi svoje zajedničke interese i da je EU garant mira.

Junker je u godišnjem govoru o stanju EU pred Evropskim parlamentom podsjetio na neočekivano izbijanje rata 1914. godine, kada je čitav kontinent bio zatečen, jer je 1913. bila "sunčana i optimistična".

- Ne sugeriram da smo na ivici slične katastrofe u Evropi. EU je garant mira. Hajde da uživamo u tome što živimo na kontinentu mira, na kontinentu koji uživa u miru zahvaljujući EU - rekao je Junker.

On je napomenuo da treba ukazati "više poštovanja Uniji" i odbraniti evropski način života.

- Hajde da usvojimo patriotizam koji nije uperen protiv drugih i da odbacimo refleksno nacionalno koje napada druge i traži žrtvene jarce umjesto da potraži rješenja koja nam omogućavaju da bolje koegzistiramo - dodao je predsjednik Evropske komisije.

On je naglasio da je EU, kada je ujedinjena, sila koja se ne može ignorirati.

- Neki u Evropi su zadovoljni sporazumom koji sam postigao s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump). Neki su bili iznenađeni. Kada god Evropa govori jednim glasom, možemo da namećemo svoje stavove drugima - izjavio je Junker.

On je napomenuo da Unija mora biti više nezavisna u domenu odbrane.

Predsjednik Evropske komisije je rekao da će pravila EU o ljetnom i zimskom računanju vremena biti ukinuta i da će biti omogućeno državama članicama da same o tome odlučuju.

Junker je predložio uspostavljanje novog saveza EU i Afrike radi otvaranja deset miliona radnih mjesta u Africi i stvaranja okvira za privlačenje više privatnih investicija na taj kontinent.

On je naglasio da Africi nije potrebna milostinja, a da je Uniji potrebno partnerstvo s tim kontinentom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.