SVIJET

Turska pozvala na trenutni i održivi prekid vatre u Idlibu

Novi napad bi izazvao novi val migranata

AFP

Fena

12.9.2018

Stalni predstavnik Turske pri Ujedinjenim narodima (UN) Feridun Sinirliolu (Sinirlioglu) je na sjednici Vijeća sigurnosti pozvao na prekid vatre u Idlibu u Siriji, posljednjem uporištu pobunjenika u zemlji pogođenoj ratom, prenose agencije.

Glavne teme sjednice bile su situacija u Idlibu i trilateralni samit između lidera Turske, Rusije i Irana, koji se nedavno održao u Teheranu.

Sinirliolu je članice Vijeća sigurnosti informirao o rezultatima teheranskog samita na kojem je situacija u Idlibu također bila jedna od glavnih tema.

- Na samitu je predsjednik Erdoan (Erdogan) pozvao na trenutni i potpuni prekid vatre u Idlibu - rekao je Sinirliolu.

- Naš poziv na uspostavu prekida vatre podrazumijeva prekid svih vojnih operacija i Turska će i dalje ustrajavati na tome. Pozivamo međunarodnu zajednicu da nas glasno i aktivno podrži u tome - dodao je.

Idlib je sirijska provincija koja slovi za najveću enklavu sirijske opozicije koja je u okviru mirovnog procesa u Astani proglašena zonom deeskalacije.

- Na složenom mjestu kao što je Idlib, tradicionalne metode protiv terorizma ne bi dale željene rezultate. Naprotiv, one bi stvorile daljnju patnju te otuđile i radikalizirale više Sirijaca - rekao je Sinirlioglu.

On je također dodao da bi vojni napad na Idlib "izazvao veliki val izbjeglica i ogromne sigurnosne rizike za Tursku, ostatak Evrope i šire".

UN je upozorio da bi vojna operacija u Idlibu ugrozila živote tri miliona ljudi, uključujući i milion djece.

- Samo održivi prekid vatre omogućio bi stvaranje okruženja za efikasnu borbu protiv terorizma - rekao je Sinirliolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.