EKONOMIJA

Gordon Braun upozorava da nam prijeti novi svjetski finansijski krah

Bivši britanski premijer

Facebook

Index.hr

13.9.2018

Bivši britanski premijer Gordon Braun (Gordon Brown) upozorio je da je svijet na rubu ulaska u novu ekonomsku krizu jer se vlade nisu uspjele valjano suprotstaviti uzrocima posljednjeg finansijskog kraha unazad jednog desetljeća.

Zbog kolapsa američke investicijske banke "Lehman Brothers" koji je prouzrokovao najgoru finansijsku krizu još od Velike depresije, bivši britanski premijer je kazao kako je svijet ostao bez vodstva i da sada ulazi u period slabosti. 

- Na rubu smo ulaska u buduću krizu - rekao je Braun. 

''Bit će potrebno ozbiljno osvještavanje o pogoršanju mogućih rizika, ali svijet trenutno nema lidera.''

Braun je rekao da globalna ekonomija nije uspjela uvesti upozoravajući sistem i sistem za praćenje finansijskih tokova koji bi prikazali gdje je novac posuđivan i pod kojim uvjetima. 

- Bavili smo se malim problemima umjesto da smo rješavali one velike -  izjavio je Braun, koji je britanski premijer bio od 2007. do 2010.

Braun napominje da akcije protiv finansijskih zloupotreba nisu bile dovoljno čvrste, zbog čega mnoge banke računaju na to da će se uspjeti izvući iz buduće krize.

- Kazne za brojne prijestupe nisu dovoljno uvećane - rekao je. 

Bankari se ne boje jer nije poslana dovoljno jaka poruka da vlade neće spašavati institucije koje svoje poslove nisu dovele u red.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.