UŽIVO / Florens se približava Istočnoj obali SAD, stigla naredba - bježite i spašavajte živu glavu!

KATASTROFA Pratite udar najstrašnijeg uragana

UŽIVO / Florens se približava Istočnoj obali SAD, stigla naredba - bježite i spašavajte živu glavu! Već su počeli žestoki udari vjetra praćeni kišom koji pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat

Uragan Florens približava se Istočnoj obali SAD. Već su počeli žestoki udari vjetra praćeni kišom koji pušu brzinom između 60 i 120 kilometara na sat.

Jutros je Florens prošao 350 kilometara istočno od Južne Karoline, a krajem današnjeg i početkom sutrašnjeg dana približit će se obalama Sjeverne i Južne Karoline.  

Iako je uragan malo oslabio, meteorolozi upozoravaju da istok SAD i dalje čeka katastrofa neviđenih razmjera.

Čak i ako uragan oslabi do kategorije 1, i dalje nas čeka oluja kategorije 4 i velika katastrofa - rekao je meteorolog Čad Maestdao (Chad). 

Očekuje se da će uragan preko Sjeverne i Južne Karoline prolaziti puna tri dana, sve do nedjelje.

Američki zvaničnici poslali su alarmantno upozorenje svima koji se nalaze na putu snažnog uragana Florena, javlja CNN.

Upozorenje je nedvosmisleno i jasno, a glasi - sklanjajte se s puta uraganu, i to odmah!

- Ostankom riskirate život. Ne planirajte da krenete kada počnu kiše i vjetar - rekao je guverner Sjeverne Karoline Roj Kuper (Roy Cooper). 

Gotovo identičnu poruku poslao je i njegov kolega iz Južne Karoline: "Evakuirajte se. Ako to ne uradite, prepušteni ste sami sebi."

Vlasti su zabranile saobraćaj preko mosta u smjeru otoka na kojem se nalazi grad Karolina Bič, a uveden je i policijski sat 24 sata. 

Gradske vlasti su zabrinute jer je od oko 6.300 stanovnika tog grada njih 1.000 odbilo napustiti svoje domove, što je opasno za ovaj grad koji se nalazi na manje od dva metra nadmorske visine.

- Naš sistem odbrane od poplava je solidan, ali ipak neće izdržati takvu navalu vode. Poplava je gotovo neizbježna - rekao je gradonačelnik Karolina Biča Džo Benson (Joe). 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH