Vlasnik Amazona donira dvije milijarde dolara za školovanje siromašnih

HUMANITARAC "Bezos Day One Fund"

Vlasnik Amazona donira dvije milijarde dolara za školovanje siromašnih Ovu vijest objavio je godinu nakon što je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo

Džef Bezos (Jeff), osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je osnivanje fondacije koja će za početak raspolagati s dvije milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju porodica bez krova.

"Bezos Day One Fund" finansirat će postojeće dobrotvorne organizacije koje porodicama bez doma pomažu u pronalaženju smještaja te novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.

Ovu vijest objavio je godinu nakon što je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

No taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera kao što su suosnivač Microsofta Bil Gejts (Bill Gates) - koji je svojoj fondaciji darovao milijarde dolara - i vlasnik društvene mreže Facebook Mark Zakerberg (Zuckerberg), koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Bezos koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, kompanije koja je nedavno preskočila granicu od 1.000 dolara berzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

Godine 2017. dao je 33 miliona dolara fondaciji za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Američke Države.

Finansirao je i istraživanje lijeka za rak te Univerzitet Prinston, na kojem je nekad studirao.

 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH