HUMANITARAC "Bezos Day One Fund"

Vlasnik Amazona donira dvije milijarde dolara za školovanje siromašnih

Ovu vijest objavio je godinu nakon što je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo

Index.hr
13.09.2018 23:32

Bezos: Pomoć ugroženima

Džef Bezos (Jeff), osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, najavio je osnivanje fondacije koja će za početak raspolagati s dvije milijarde dolara namijenjenih školovanju siromašnih i smještaju porodica bez krova.

"Bezos Day One Fund" finansirat će postojeće dobrotvorne organizacije koje porodicama bez doma pomažu u pronalaženju smještaja te novu mrežu neprofitabilnih jaslica u siromašnim zajednicama, napisao je na Twitteru Bezos čije se bogatstvo procjenjuje na više od 160 milijardi dolara.

Ovu vijest objavio je godinu nakon što je uputio poziv za prijedloge o tome kako bi mogao iskoristiti svoje bogatstvo.

No taj je iznos puno manji od filantropskih doprinosa drugih multimilijardera kao što su suosnivač Microsofta Bil Gejts (Bill Gates) - koji je svojoj fondaciji darovao milijarde dolara - i vlasnik društvene mreže Facebook Mark Zakerberg (Zuckerberg), koji je obećao da će 99 posto dionica svoje grupacije donirati u dobrotvorne svrhe.

Bezos koji se obogatio nakon osnivanja Amazona, kompanije koja je nedavno preskočila granicu od 1.000 dolara berzovne kapitalizacije, osnovao je i agenciju za svemirsko istraživanje Blue Origin i vlasnik je dnevnika The Washington Post.

Godine 2017. dao je 33 miliona dolara fondaciji za dodjelu fakultetskih stipendija takozvanim Dreamersima, migrantima koji su kao djeca s roditeljima ilegalno ušli u Sjedinjene Američke Države.

Finansirao je i istraživanje lijeka za rak te Univerzitet Prinston, na kojem je nekad studirao.

 
NA VRH