SVIJET

PRATITE UŽIVO: Uragan Florens pogodio istočnu obalu i poplavio ceste

Postoje planovi o njihovom gašenju ako bude potrebno

nezavisne.com

14.9.2018

Američki centar za uragane

Meteorolozi naglašavaju da najozbiljniju opasnost od uragana predstavlja količina padavina a ne jačina vjetra, pa se očekuje da će kiše izazvati katastrofalne poplave.

Najviše su ugroženi ljudi koji žive u blizini rijeka i mora. Meteorolozi upozoravaju kako bi se nivo vode mogao povećati za četiri metra u pojedinim područjima.

Stanovnici istočne obale nakon uragana bi mogli danima biti bez struje, prenose američki mediji. Do sada je otkazano više od 1.400 letova, a spasioci iz svih dijelova Amerike uputili su se prema istočnoj obali kako bi pružili pomoć stanovništvu.


Padavine koje je vanjski obod uragana donio do obale popavile su puteve, a u nekim dijelovima su se izlile rijeke. Oko 12.000 objekata, uglavnom na obali Sjeverne Karoline, ostalo je bez električne energije.

Iako se uragan spustio na kategoriju 2, on ostaje opasan i nepredvidiv, upozorava Nacionalni centar za uragane. Predviđa se da će se svom silinom obruštiti na Kejp Fir u Sjevernoj Karolini u petak ujutru po lokalnom vremenu te da će donijeti izuzetno obilne padavine, prenose agencije.

Američki zvaničnici uvjereni su da je šest nuklearnih elektrana koje se nalaze na putanji uragana Florens sigurno, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi poplave i obilne kiše mogle ugroziti njihove zaštitne sisteme.

Ovih šest nuklearki u Sjevernoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektiranoj putanji uragana, kaže Meri Ketrin Grin (Mary Cathrin Green), portparol kompanije "Duke Energy", u čijem vlasništvu se one nalaze.

Ona je rekla da su nuklearne elektrane "Bransvik" i "Sharon Haris" u Sjevernoj Karolini najbliže mjestu gdje se predviđa da će uragan udariti.

Džef Bjard (Jeff Byard), pomoćnik direktora agencije FEMA za reakciju i pomoć, kaže da oni nisu zabrinuti za ove elektrane "u ovom trenutku" i da pažljivo prate situaciju, prenose agencije.

- Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo procijeniti bilo kakve utjecaje na nuklearnu elektranu poslije oluje - rekao je on.

Međutim, udruženje zabrinutih naučnika izražava sumnju u mogućnost da bi nuklearka "Bransvik" mogla odoljeti uraganu zbog toga što nema dovoljno dostupnih informacija o njenoj spremnosti.

Portparol Komisije za nuklearnu energiju Skot Barnel (Scott) rekao je, međutim, da je nuklearka "Bransvik" dovoljno osposobljena da odoli uraganima jačine kakvu ima Florens i da postoje planovi o njenom gašenju ako bude potrebno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.