KATASTROFA Portugalske vlasti upalile su narandžasti meteo-alarm

Tropska oluja "Helena" jačine 105 km/h ide prema Evropi

Predviđaju se ogromni udari vjetra i obilne kiše

Index.hr
14.09.2018 15:49

Foto: Ilustracija

Kako javlja meteorološka stranica "Severe Weather Europe", sve je veća vjerojatnost da će tropska oluja dosegnuti Evropu, odnosno Irsku.

Radi se o tropskoj oluji koja je nastala kad je uragan Helene dovoljno oslabio i kategoriziran je kao snažna tropska oluja s maksimalnim brzinama vjetra od 105 km/h.

Ako je suditi prema prognozama putanje kretanja te tropske oluje, ona bi u subotu trebala krenuti u smjeru Azora, a tada će vjerojatno skrenuti prema Velikoj Britaniji, odnosno prema Irskoj. Meteorološki modeli predviđaju da će se i dalje raditi o snažnoj tropskoj oluji u trenutku kad dosegne zapadnu Evropu.

Kako piše "Severe Weather Europe", najvjerojatniji scenarij predviđa da će ostaci uragana Helene dosegnuti zapadnu Evropu, odnosno Irsku u ponedjeljak kasno popodne ili predvečer. Ako se prati kretanje te oluje u zadnja 24 sata, može se uočiti da se ponaša konzistentno s modelom koji predviđa takvo kretanje.

U narednih 48 sati očekuje se tranzicija tropske oluje u ciklonu, a modeli sugeriraju da će nakon prolaska pokraj Azora nastaviti putanjom prema Velikoj Britaniji i Irskoj, pri čemu bi upravo Irsku trebala dosegnuti s vjetrovima brzine veće od 100 km/h.

Portugalske vlasti upalile su narandžasti meteo-alarm za područje Azora, za koje se predviđaju olujni udari vjetra i obilne kiše.

NA VRH