KATASTROFA Oluja i do 150 km/h, bez struje ostalo 500.000 osoba

UŽIVO / Najjači dio uragana Florens već je udario i napravio potop koji se viđa samo jednom u životu

Očekuje se nadolazak mora i do 13 metara

Telegraf.rs
14.09.2018 17:25

Foto: AFP

Obilne padavine praćene jakim vjetrom već su zahvatile Sjevernu i Južnu Karolinu kako se uragan "Florens" iz minuta u minut sve više približava istočnoj obali SAD.

Procijenjuje se da će za tri dana, u Sjevernoj i Južnoj Karolini pasti kiše koliko inače napada za osam mjeseci.

20.15. - Uragan Florens, oslabljen, ali i dalje opasan. Velika i spora oluja je ugrozila stanovništvo i poplavila dio grada Njubern, a očekuje se kako će trajati danima.  Očekuje se kako će uragan doći do sjeveroistočnih dijelova Sjeverne Karoline te istoka Južne Karoline, a tokom iduće sedmice kretat će se prema sjeveru. Oluja bi mogla pogoditi 10 miliona osoba, a obvezna evakuacija obuhvatila je više od milion stanovnika s obala Sjeverne i Južne Karoline i Virginije.

19.35 -  Nacionalna okeanska i atmosferska administracija NOAA objavila je da je prema njihovim podacima uragan Florens probio historijski rekord nivoa vode, koji je zabilježen 1955. godine

19.20 -  Prema najnovijim podacima, bez struje je sada više od 600.000 osoba u Sjevernoj i Južnoj Karolini.

18.45  - Stanovnici pojedinih mjesta neće zateći čak ni ruinirane objekte, već djeluje da su se i ulice ispomjerale potpuno. U Nju Bernu u Sjevernoj Karolini skuplture se pomjeraju, a fotografisana je statua medvjeda podignuta na 300. godišnjicu, prije osam godina.

Procijenjuje se da će tri miliona osoba ostati bez struje, dok su nadležni ranije upozorili stanovnike da odmah napuste svoje domove i da se ne igraju sa jednim od najopasnijih uragana koji će pogoditi SAD.

18.15 - Nivo rijeka u područjima pogođenim uraganom Florens dramatično raste, prozrokovano padavinama, kako su svi i strahovali. U Vašingtonu i Sjevernoj Karolini zbog poplava je potopljen autoput 264 čime je presječena glavna ruta ka drugim zonama ugroženim poplavama. Guverner Sjeverne Karoline objavio je da je širom države otvoreno je 157 skloništa u kojima se nalazi preko 20.000 osoba.  

17.05 - Uragan Florens dodatno je oslabio te promijenio putanju, ali meteorolozi napominju da se u narednim satima očekuje novi udar na obalu SAD. 

Poseban problem su pljačkaši koji koriste situaciju i upadaju u kuće evakuiranih ljudi. Policija ih je uhapsila nekoliko u okrugu Brunsvik u Sjevernoj Karolini. 

16.30 - SKORO 500.000 OSOBA OSTALO JE BEZ STRUJE

Prema poslednjim izveštajima, bez struje je ostalo skoro pola miliona osoba. 

NA VRH