SVIJET

Turska policija ispalila suzavce i vodene topove na radnike aerodroma u Istanbulu

Kako bi spriječile stotina zaposlenika da traže svoja prava

Arhiv

Index.hr

14.9.2018

Sigurnosne snage danas su ispalile suzavce i vodene topove na radnike koji su protestovali protiv loših sigurnosnih uslova na novom aerodromu u Istanbulu.

Policijske snage intervenirale su kako bi spriječile protest stotina radnika koji su uzvikivali slogane tražeći bolje uslove.

Neimenovani aerodrom, treći u Istanbulu, trebao bi biti otvoren 29. oktobra. Aerodrom je projekt predsjednika Ređepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdoğan ), a iz vlade navode kako će završetkom izgradnje biti najveći na svijetu.

Jedan od radnika rekao je za "Medyascope TV", alternativnu medijsku platformu, kako je na gradilištu bilo nekoliko povreda i smrtnih slučajeva.

Izjavio je da su radnici danas odlučili ostaviti svoj alat nakon što je jučer četvero ljudi poginulo i 17 povrijeđeno u nesreći autobusa koji prevozi radnike.

Iz kompanije IGA-e, koja je zadužena za izgradnju i upravljanje postrojenjem, izjavili su kako su radnici uznemireni jer su bili primorani stajati na kiši zbog kašnjenja autobusa.

Glavni aerodrom u Istanbulu, koji je ime dobio prema utemeljitelju moderne sekularne nacije Mustafi Kemalu Ataturku u Turskoj, trebao bi se zatvoriti.

Novi aerodrom u početku bi trebao imati tri uzletišta i prevoziti oko 90 milijuna putnika, a prema vladinim planovima, te bi se brojke kasnije trebale udvostručiti.

Nekoliko dana prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. juna Erdogan je bio prvi putnik koji je, uslijed svih kontroverza u javnosti, sletio na novi aerodrom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.