SVIJET Bivši menadžer izborne kampanje predsjednika Trampa

Pol Manafort priznao krivicu po dvije tačke optužnice za zavjeru protiv SAD

Tereti se za pranje novca i kršenje propisa o lobiranju

CDM
14.09.2018 19:42

Foto: Facebook

Bivši menadžer kampanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Donald Trump), Pol Manafort (Paul Manafort), pristao je da prizna krivicu po dvije tačke optužnice u istrazi specijalnog savjetnika Roberta Malera (Robert Mueller), navodi se u sudskim dokumentima. 

On se izjasnio krivim po tačkama optužnice koja ga tereti za zavjeru protiv SAD i po kojoj je okrivljen za zavjeru radi ometanja pravde.

Optužbe se ne odnose na njegov rad sa izbornom kampanjom predsjednika Trampa.

Manaforta je čekalo drugo suđenje koje je trebalo da počne u ponedjeljak oko optužbi vezanih za njegov rad kao političkog konsultanta za Ukrajinu, uključujući to što se nije registrirao kao strani agent. Na tom suđenju optužbe protiv njega odnose se na pranje novca i kršenje propisa o lobiranju.

Ukoliko se izjasni krivim  Manafort bi izbjegao suđenje koje bi trajalo najmanje tri sedmice i otvorilo mogućnost da se dodaju godine zatvora na kaznu od sedam do deset godina koju može da očekuje na osnovu prve presude.

Manafort je prošlog mjeseca na sudu u saveznoj državi Virdžiniji proglašen krivim za osam finansijskih krivičnih djela, u prvom sudskom procesu koji je rezultat istrage specijalnog savjetnika Roberta Mulera o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016, mada sama krivična djela nisu povezana s Rusijom.

On je osuđen po osam tačaka optužnice za pronevjeru, bankovnu pronevjeru i neprijavljivanje bankarskih računa.

Manafort, (69) bio je ključna figura u Trampovom unutrašnjem krugu, ali se predsjednik SAD od tada distancirao od svog bivšeg savjetnika.

U ovom drugom suđenju tužioci su bili spremni detaljno da govore o Manafortovom radu kao konsultanta i lobista u ime bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča (Viktor Yanukovych) i proruske Partije regiona. Te optužbe se ne odnose na rusko miješanje u američke izbore 2016. godine.

NA VRH