BOLEST

Pojavila se kolera na granici između Saudijske Arabije i Jemena

Zaraženi mogu umrijeti u roku od nekoliko sati od pojave simptoma

Ilustracija

Index.hr

17.9.2018

Saudijska Arabija potvrdila je jedan slučaj kolere, a sumnjaju da su još tri osobe oboljele od te bolesti na području na granici s Jemenom, gdje je u epidemiji umrlo više od 2.000 ljudi, saopćila je državna televizija, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika ministarstva zdravstva.

Pacijenti, za koje se u izvještaju navodi samo da nisu saudijski državljani, liječe se u općoj bolnici u Džizanu, oko hiljadu kilometara jugozapadno od glavnog grada Rijada. 

Period inkubacije u slučaju kolere, koja se širi unošenjem u organizam fekalnog sadržaja i uzrokuje akutan vodenasti proljev, traje nekoliko sati. Ako se ne liječe, zaraženi mogu umrijeti u roku od nekoliko sati od pojave simptoma.

Ujedinjeni narodi optužuju sukobljene strane u trogodišnjem građanskom ratu u Jemenu i njihove međunarodne saveznike za širenje kolere u toj zemlji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula je program hitnog liječenja, baziran na ostacima razrušenog jemenskog zdravstvenog sistema, da bi registrirala nove slučajeve i zaustavila eksplozivno širenje bolesti.

Saudijski ministar zdravstva Taufik el-Rabijah kazao je prošlog mjeseca da tokom hadža nisu zabilježene epidemije zaraznih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.