SVIJET

Američki plin u Njemačkoj za četiri godine

Bit će uvedena maksimalna cijena koju može odrediti ''Gazprom''

Ilustracija

Srna

17.9.2018

Američke kompanije očekuju da će najkasnije za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni plin Njemačkoj, što će biti izazov za Rusiju, koja trenutno pokriva 60 posto njemačkog uvoza plina, izjavio je zamjenik američkog ministra energetike Den Bruilet (Dan).

- Američki tečni prirodni plin stiže u Njemačku. Pitanje nije da li, nego kada - rekao je Bruilet listu "Bild".

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u julu je optužio Njemačku da je "zarobljenik" Rusije zbog svoje energetske zavisnosti od te zemlje i zatražio da se obustavi rad na plinovodu "Sjeverni tok 2" u Baltičkom moru.

Njemačka je odbacila kritike i saopćila da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih resursa, s napomenom da će prodaja biti regulirana ekonomskim uvjetima.

Bruilet je priznao da će američki plin biti skuplji, ali je rekao da će, zbog njegovog prisustva, biti određena maksimalna cijena koju će moći da naplaćuje ruski "Gazprom".

- "Gazprom" neće moći da radi šta hoće zato što će tu biti američki plin - rekao je američki zvaničnik, koji se prošle sedmice sastao u Berlinu s američkim poslovnim liderima.

Ambasador SAD Ričard Grenel (Richard) izjavio je "Bildu" da je kancelarka Angela Merkel dala lična uvjerenja Trampu da Njemačka želi kupiti američki tečni plin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.