SPORAZUM O Brexitu nema alternative

Tereza Mej upozorila: Ili njen plan o izlasku iz EU ili nema dogovora nikako

Još nije postignuto konačno rješenje

CDM
17.09.2018 20:28

Foto: Arhiv

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) poručila je preko BBC da će britanski poslanici morati prihvatiti njen sporazum o Brexitu s Evropskom unijom ili ga neće biti.

Mej je u intervjuu za BBC upozorila protivnike u svojoj stranci, koji su prijetili da će oboriti njen sporazum, da je jedina alternativa njenom planu da Britanija ne postigne dogovor.

Mislim da će parlament podržati sporazum, jer građani vide značaj sporazuma kojim ćemo zadržati dobre trgovinske odnose sa EU, ali i izvući sve benefite i šanse koje pruža Brexit - navela je Mej. 

Na pitanje šta bi se desilo ako bi sporazum bio odbijen, britanska premijerka je rekla da je sigurna da EU ne bi omogućila bolje uvjete za Brexit. 

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali je za sada malo toga poznato, jer nije postignut konačan dogovor.

Glavna primjedba u postizanju dogovora je pitanje granica između Sjeverne Irske i Irske Republike, odnosno uvjeta trgovine nakon Brexita.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Legard (Christine Lagarde) je u Londonu u ponedjeljak upozorila da će, u slučaju nepostizanja sporazuma o Brexitu, britanska ekonomija biti značajno pogođena.

NA VRH