IZBORI

Blumberg najavio kandidaturu za predsjednika SAD

11. po bogatstvu u Americi

AFP

S. N.

17.9.2018

Majkl Blumberg (Michael Bloomberg) objavio je da će se najvjerovatnije kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država 2020. godine.  

Multimilijarder, 11. po bogatstvu u SAD, vlasnik medijske i softverske korporacije "Bloomberg", saopćio je da će tražiti podršku Demokratske stranke za svoj put ka Bijeloj kući.

Ovaj nekadašnji član Republikanske partije SAD napustio je tu partiju i okrenuo se oštro protiv njih. On se obavezao da će potrošiti najmanje 80 miliona dolara u podršci kandidatima Demokrata u nastojanjima da pobijede Republikance u međuizborima u novembru.

Ovi izbori za upražnjena mjesta u Senatu i Predstavničkom domu Parlamenta SAD, smatraju se odlučujućim jer bi Demokrate mogle preuzeti kontrolu nad oba doma.

Blumberg je objavu da se namjerava kandidirati za novog predsjednika SAD izrekao novinarima tokom jednog skupa u Las Vegasu na kojem je podržao kandidata Demokratske stranke u utrci za guvernera savezne države Nevada.

On je, inače, bio gradonačelnik Njujorka i tu je poziciju dobio kao kandidat Republikanske stranke. No, razišao se s tom strankom.

Ovaj milijarder, čija se imovina procjenjuje na 52 milijarde dolara, pripada klubu ljudi koji su se obvezali da će u dobrotvorne svrhe dati polovinu imetka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.