SVIJET

Rusija tvrdi da je Ukrajina srušila avion "Malaysia Airlinesa"

Postoji nekoliko teorija o uzroku nesreće

YouTube Screenshot

Index.hr

17.9.2018

Rusija je iznijela dokaze koji optužuju ukrajinsku vojsku za pad aviona "Malaysia Airlinesa" na letu MH-17, koji je 2014. oboren raketom na istoku Ukrajine i ocijenila da su videosnimci koji dokazuju njenu odgovornost "krivotvorene".

Ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak reagirao je osudivši "još jednu laž i krivotvorinu" Rusije.

Ruska vojska je na temelju dokumenata koji su dosad bili "vojna tajna", a dobiveni su od konstruktora rakete, izjavila na pres-konferenciji da je navedena "bila sastavljena 24. decembra 1986. i vozom dopremljena" sovjetskoj vojnoj jedinici na zapadu Ukrajine.

- Nakon raspada Sovjetskog Saveza raketa nije vraćena na ruski teritorij, nego je prešla u ruke ukrajinske vojske - dodao je general koji zapovijeda odjelom ruske vojske zaduženim za rakete.

- Važnost tog otkrića potaknula nas je da donesemo odluku kakve još nije bilo, da s tih dokumenata skinemo oznaku tajnosti - istaknuo je.

Portparol ruske istražne komisije Svetlana Petrenko navodi u saopćenju da to smatra "ozbiljnim razlogom za preispitivanje privremenih zaključaka istrage".

Avion kompanije "Malaysia Airlines" na letu iz Amsterdama u Kualu Lumpur srušen je 17. jula 2014. iznad istoka Ukrajine koji su zauzele proruske separatističke snage, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, među kojima su većina bili Nizozemci. 

Ruska vojska je već u više navrata odbijala zaključke međunarodnih istražitelja koji su ustanovili da je raketa pripadala brigadi protuzračne odbrane stacioniranoj u Kursku, na zapadu Rusije. 

Međunarodna istraga je pokazala da je raketni sistem dopremljen iz Rusije prije nego je iz njega ispaljena raketa s teritorija na istoku Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti.

Istražitelji međunarodne komisije (JIT) su u saopćenju istaknuli da su ove informacije "uzeli na znanje" i da će ih "pomno proučiti (...) čim ih dobiju od Ruske Federacije".

JIT je dosad temeljito analizirao sve informacije koje je dobivao od Rusije i uzeo ih u obzir u svojoj istrazi. Već se pokazalo da su informacije ruskog ministarstva odbrane o više tačaka (...) bile netačne -  dodaje komisija u saopćenju. 

Na istoj pres-konferenciji portparol ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov (Igor Konashenkov) osudio je "krivotvorene videosnimke" objavljene na internetu koje optužuju rusku vojsku. 

- Visokokvalificirani stručnjaci su pregledali snimke i dokazali da su krivotvoreni - rekao je Konačekov.

Ruske vlasti su iznijele nekoliko teorija o uzroku nesreće, a među njima je i ona o učestvovanju ukrajinskog borbenog aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.