EVROPA

Za tri dana počinje važan EU samit o migrantima

Borba protiv ilegalne imigracije osiguranjem vanjskih granica

Arhiv

Index.hr

17.9.2018

Tri dana prije evropskog samita posvećenog migrantima, austrijski kancelar Sebastijan Kurz je najavio organiziranje samita EU - Afrika u decembru, dok je francuski predsjednik pozvao na sistematsko vraćanje ilegalnih migranata.

- Organizirat ćemo samit Evropa - Afrika u decembru, nadamo se podršci Francuske. Želimo se fokusirati na ekonomski razvoj Afrike - izjavio je kancelar kojeg je primio francuski predsjednik.

20. septembra u Salzburgu u Austriji, koja je u julu preuzela rotirajuće predsjedavanje EU, počet će evropski samit.

- Načelno, taj samit je dobra ideja -  navela je Elizejska palača i podsjetila na govor Emanuela Makrona (Emmanuela Macron) o želji za jačanjem evropskog partnerstva s Afrikom.

Sebastijan Kurz (32), zagovornik tvrde linije protiv imigracije, pobijedio je na tu temu na parlamentarnim izborima u oktobru 2017. i vodi vladu desnog centra i krajnje desnice. 

Ali Elizejska palača smatra da kancelar ne želi da ga poistovjećuju s politikom koju vodi Mađarska, a u nekim područjima i Italija. Sebastijan Kurz je bio "vrlo jasan" prošle sedmice i rekao da su odlučili da će austrijski zastupnici u Evropskom parlamentu glasati za aktiviranje procedure predviđene članom 7. ugovora o EU, što bi moglo potaknuti sankcije protiv Mađarske Viktora Orbana, optuženog za nepoštivanje sloboda i vrijednosti Evropske unije.

Po dolasku u Elizejsku palaču Kurz je rekao novinarima da podržava prijedlog predsjednika Komisije  Žan-Kloda Junkera (Jeana-Claude Junckera) da treba 2020. pojačati Frontex, evropsku agenciju za zaštitu granica, s 10.000 graničara.

Makron se također složio s prioritetom Beča, tj. "borbom protiv ilegalne imigracije osiguranjem vanjskih granica".

Ta tema će biti na rasporedu neformalnog samita u srijedu navečer u Salzburgu, prvom nakon juna koji je naglasio neslaganja između evropskih zemalja u vezi migracijske politike. "Brexit" će biti sljedeća velika tema tog susreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.