KATASTROFA

Oluje haraju širom planete: Broj mrtvih u Americi raste, milioni bježe u Kini, Filipini u haosu

Vjetrovi u Hong Kongu puhali i do 200 kilometara na sat

AFP

Index.hr

17.9.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Više od tri miliona ljudi preseljeno je na sigurno u južnoj Kini koju već danima potapa tajfun Mankhut. Tajfun je snažno udario u Guangdong, najnaseljeniju kinesku provinciju u nedjelju popodne, a do sada je život izgubilo četvero ljudi, piše CNN. 

Odluka da se evakuira gradove došla je nakon što je oluja izazvala veliku štetu u Hong Kongu gdje je vjetar puhao i preko 200 kilometara na sat. Vjetar je trgao krovove i dijelove nebodera, razbijao prozore, a poplava je potopila ulice. No, Hong Kong je ipak izbjegao sudbinu Filipina gdje su, kako se sada pretpostavlja, poginule najmanje 54 osobe, prenosi Index.hr.

Rudari zarobljeni na Filipinima

Za mnogima na Filipinima se traga.

Najmanje 32 osobe ostale su zatrpane u jednom skloništu u rudarskom gradu Itogon u provinciji Benguet. Timovi službi za spašavanje kopaju kroz ruševine golim rukama, a na putu im se nalaze betonski blokovi i komadi drveta. Pred njima je put od 15 metara koji moraju očistiti kako bi došli do zatrpanih rudara i njihovih porodica.

Raste broj mrtvih u Americi

Tropska oluja Florens obilno je kišom natopila Sjevernu i Južnu Karolinu i u nevremenu odnijela 23 života, a kako su rijeke uslijed padavina nabujale, u narednim satima i danima očekuju se još razornije poplave.

Oluja koja se sporo premješta Sjevernu Karolinu je pogodila snagom uragana, donijela je obilne kiše i poplave zbog kojih je iz te države evakuirano više hiljada ljudi.

- Najgore tek slijedi jer su vodostaji rijeka rekordno visoki - kazao je meteorolog Zek Tejlor (Zach Taylor).

"Tlo je toliko natopljeno da više ne može upiti vodu koja, nažalost, mora negdje otjecati", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.