SVIJET

UN: Od 2000. prepolovljen broj smrti djece od uzroka koji se mogu spriječiti

Nedopustivo je da milioni dojenčadi i djece svake godine umiru zbog nedostatka pitke vode

Ilustracija

Index.hr

18.9.2018

Šest miliona djece širom svijeta umrlo je prošle godine od bolesti i drugih komplikacija koje se mogu spriječiti, gotovo pola manje nego 2000., kada je svijet usvojio ciljeve za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, objavio je u utorak UN.

Svjetske vođe prihvatile su UN-ove Milenijske razvojne ciljeve (Millennium Development Goals) u 2000., kada je 11,2 miliona djece mlađe od 15 godina preminulo od bolesti koje su se mogle spriječiti, nedostatka pitke vode, pothranjenosti ili tokom poroda.

Taj se broj smanjio na 6,3 miliona u 2017., odnosno na jednu smrt svako pet sekundi, navodi se u izvještaju koji je UNICEF, zajedno s ostalim agencijama te Svjetskom bankom, objavio u utorak.

Nedopustivo je da milioni dojenčadi i djece svake godine umiru zbog nedostatka pitke vode, loših higijenskih uvjeta, loše ishrane te zato što nemaju pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti - naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Kod 5,4 miliona smrti djece protekle godine radilo se o djeci mlađoj od pet godina. Ona rođena u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji devet su puta više izložena riziku nego djeca rođena u razvijenijim zemljama.

Kobna se brojka drastično smanjila od 1990., kada je 12,6 miliona djece mlađe od pet godina širom svijeta umrlo od uzroka koji su se mogli spriječiti, pokazao je izvještaj.

- Postigli smo velik napredak u zaštiti djece od 1990., ali milioni još umiru zbog toga ko su i gdje su rođeni - rekao je voditelj istraživanja u UNICEF-u. 

Koristeći jednostavna rješenja poput lijekova, pitke vode, električne energije te vakcina, možemo promijeniti svakodnevicu svakog djeteta.

UN je 2015., umjesto ranije postavljenih razvojnih ciljeva, uveo 17 ciljeva za održivi razvoj pomoću kojih planira do 2030. iskorijeniti siromaštvo, nejednaka prava i ostale velike svjetske probleme te istovremeno promovirati inicijative poput održive energije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.