SKANDAL

Izrael spriječio ulazak članova Evropskog parlamenta u Gazu

Od 2011. godine ne dozvoljavaju delegatima EP ulaz

AFP

Fena

18.9.2018

Izrael je spriječio ulazak u Gazu delegaciji od šest članova Evropskog parlamenta. 

U saopćenju iz Evropskog parlamenta (EP) navedeno je kako je delegacija koju čini šest zastupnika EP u okviru trodnevne posjeti okupiranom palestinskom teritoriju uputila zahtjev za ulazak u Gazu, no Izrael to nije dozvolio.

Naglašeno je kako je cilj posjete evropskih zastupnika bio ustanoviti refleksije dugogodišnje okupacije na humanitarno stanje, te kako Izrael od 2011. godine naovamo sprečava delegate EP da posjete Gazu.

Delegacija EP danas je okončala aktivnosti u Istočnom Jerusalemu te je uputila zvaničan zahtjev za posjetu Gazi. Naglašeno je također kako je palestinski narod zbog izraelske blokade Gaze izložen nestašici vode, hrane, skrovišta te drugih prava na zdravstvo i obrazovanje. 

Predsjednik delegacije Neoklis Silikiotis (Sylikiotis) izjavio je da izraelsko onemugaćavanje delegaciji EP da posjeti Gazu dobilo jedno sistematsko stanje.

- To je jedno neprihvatljivo ponašanje. Vrlo je jasno da se Izrael stidi i boji pokazati u koliko teškoj situaciji se nalazi paletinski narod - rekao je  Silikiotis te pozvao međunarodnu zajednicu da nastavlja s vršenjem pritiska na Izrael kako bi se okončala blokada Gaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.