SPORAZUMI

Sjeverna Koreja: Zatvorit ćemo glavni nuklearni kompleks ako SAD učine isto

Dvojica lidera su se složila da Korejski poluotok pretvore u "zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji"

AFP

Avaz.ba

19.9.2018

Sjeverna Koreja pristala je poduzeti dodatne korake ka denuklearizaciji Korejskog poluotoka u želji da ponovo pokrene pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

No, da bi zatvorili glavni nuklearni kompleks, potrebno je da SAD poduzme recipročno djelovanje, saopćio je predsjednik Južne Koreje Mu Jae-in, koji je u utorak stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i službenom završetku Korejskog rata.

Dvije države također će pokušati zajednički dobiti organizaciju Olimpijskih igara 2032. godine, prenosi BBC. 

Dvojica lidera su se složila da Korejski poluotok pretvore u "zemlju mira bez nuklearnog oružja i nuklearnih prijetnji". 

Kim Jong-un je rekao da će sporazum koji su potpisali "otvoriti viši nivo za unapređenje odnosa dviju država i približiti doba mira i blagostanja". Također je najavio da će posjetiti Seul u bliskoj budućnosti, što će biti prva posjeta sjevernokorejskog vođe glavnom gradu Južne Koreje. 

Sastanak u Pjongjangu treći je susret Muna i Kima, a smatra se ispitom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski čelnik predložio američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.