SVIJET

Kina uzvratila na nove tarife SAD

Sukob dviju najvećih ekonomija već ima negativan utjecaj na obje strane

Arhiv

Avaz.ba

19.9.2018

Trgovinski rat između SAD i Kine postao je još ozbiljniji nakon što su obje strane obznanile svoje nove tarife.

Posljednja "razmjena vatre" znači da će dvije najsnažnije ekonomije uvesti tarife na više od 360 milijardi dolara robe. Analitičari smatraju da će se bitka pooštriti, iako Kini ponestaje načina da se suoči s ovim potezima.

Nove tarife koje su obznanili Vašington i Peking ove sedmice "imaju naznake eskalacije širih razmjera sukoba koji pogađa rast svjetske trgovine", smatra Luis Kuijs (Louis), profesor ekonomije na Oksfordu.

Kineska vlada sinoć je obznanila da će uvesti nove carine na američku robu u vrijednosti od 60 milijardi nakon što je Trampova (Donald Trump) administracija uvela tarife na 200 milijardi dolara na kinesku robu.

Američke tarife počele su na diobi od 10%, a kasnije su porasle na 25% pred kraj prošle godine. Njihov efekt osjetit će se 24. septembra, kada će biti primijenjene na hiljade kineskih proizvoda, od hrane, bejzbol-rukavica do mrežnih rutera i dijelovi industrijskih mašina.

Nove kineske tarife bit će na diobi od 5 do 10%, zavisno od proizvoda, od istog datuma, napominju kineski zvaničnici.

Više od pet hiljada američkih proizvoda bit će zahvaćeno, uključujući meso, orahe, alkoholna pića, hemijske proizvode, odjeću, mašine, namještaj i autodijelove.

Sukob dviju najvećih ekonomija već ima negativan utjecaj na obje strane. Najnoviji potezi SAD znače da će skoro polovina proizvoda koje Kina izvozi u SAD svake godine biti zahvaćena tarifama.

Tramp je u utorak branio posljednje poteze upućene prema Pekingu.

- Radimo dobar posao s Kinom - rekao je Tramp u svom uredu i dodao da je Kina previše puta imala prednost nad Amerikom i da se to više neće dešavati.

Bijela kuća nastoji povećati pritisak na Peking da bi promijenio svoje ponašanje, koje se najviše odnosi na krađu američkog intelektualnog vlasništva. Kineska vlada odbacila je optužbe kao neosnovane, iako američke i evropske kompanije koje rade u Kini imaju iste žalbe, piše CNN.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.