SVIJET

Uhapšen bivši premijer Malezije zbog zloupotrebe položaja

Ranije su vlasti zamrznule stotine bankovnih računa povezanih s državnim razvojnim fondom

Twitter

Fena

19.9.2018

Bivši premijer Malezije Nadžib Razak (Najib Razak) uhapšen je zbog optužbi da je zloupotrijebio poziciju vezano za državni razvojni fond 1MDB (1Malaysia Development Berhad), objavila je agencija za borbu protiv korupcije te zemlje. 

Nadžib će se suočiti s nekoliko optužbi, od kojih se neke odnose na transfer 628 miliona dolara na njegov račun, saopćila je malezijska Komisija za antikorupciju (MACC).

Bivši premijer bio je uhapšen 3. jula, ali je dva dana kasnije pušten uz kauciju od 247.000 dolara.

Tom prilikom se izjasnio da nije kriv po tačkama optužnice vezanim za istragu navoda o korupciji u državnom razvojnom fondu 1MDB, manje od dva mjeseca nakon što je doživio poraz na izborima.

Optužen je za zloupotrebu ovlasti i po tri tačke za odavanje povjerljivih podataka u okviru istrage transakcija u SRC International, bivšoj jedinici Prvog malezijskog razvojnog odbora (1MDB), prenosi Al Jazeera.

Svaka od četiri tačke optužbe povlače zatvorske kazne do 20 godina zatvora.

Ranije je Malezija zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom 1Malaysia Development Berhad.

Specijalne vladine snage, koje ispituju korupcijski skandal u koji je uključen ovaj fond, izjavile su da su zamrznule 408 bankovnih računa na kojima je bilo 272 miliona dolara.

Sredstva na zamrznutim računima dolaze od pojedinaca, političkih partija i nevladinih organizacija, saopćeno je tada, bez otkrivanja imena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.