ALARMANTNO

Naučnici upozoravaju: Očekuju nas uragani kakve još niko nije vidio

Stanovnici SAD za sada još nisu osjetili šta takva superoluja može donijeti i koliko je ona zaista razorna

Agencije

Dnevnik.hr.

19.9.2018

Ne postoje uragani niti tropske oluje koje bi nosile oznaku kategorije 6. Za sada. Trenutno najmoćnija i najrazornija oluja ili uragan, ona kategorije 5, može uništiti gradove poput Njujorka ili Nju Orlinsa, piše "Guardian".

Naučnici nisu mogli ni pomisliti da će biti potrebno definirati kategoriju 6 za vjetrove koji premašuju brzinu od 300 kilometara na sat i brišu sve pred sobom. Do sada se takav uragan nije pojavio pa je kategorija 5 bila najveća kategorija uragana, a za sobom je nosila vanredno stanje, evakuaciju stanovnika i veliki oprez zbog opasnosti koju nosi, prenosi "Dnevnik.hr".

Najnovija mjerenja atmosfere nose zabrinjavajuće podatke - uz sve više temperature klime i okeana, u atmosferi se stvara od 5 do 8 posto više vodene pare koja cirkulira i ostaje prisutna. Kombinacija to dvoje elemenata, smatraju naučnici, mogla bi biti vrlo opasna i razlogom stvaranja superoluje kakvu nismo još nikada vidjeli i za kakvu nismo spremni. Takva superoluja mogla bi imati sve karakteristike oluje koju bi naučnici mogli procijeniti kako bi uragan kategorije 6.

Stanovnici SAD za sada još nisu osjetili šta takva superoluja može donijeti i koliko je ona zaista razorna. Snažni uragani - superoluje pojavljivali su se u drugim dijelovima svijeta, no pitanje je dana kad bi jedna takva mogla poharati i Ameriku. Ono što bi takva superoluja ostavila za sobom neusporedivo je sa štetom koje su uragani za sobom ostavili u Hjustonu, na Karibima, Portoriku...

Džef Masters (Jeff Masters), jedan od najcjenjenijih meteorologa u Americi, pokrenuo je javnu raspravu provokativnim postom na Weather Undergroundu u julu 2016. godine, a u kojoj su znanstvenici pozvani da razmotre moguće teorije o tome kako bi izgledala superoluja kategorije 6 i koliku štetu bi nanijela gradovima.

"Uragan nazvan 'crni labud', ekstremna oluja kakvu niko nikada nije očekivao, pogodila je Male Antile u Karipskom moru 1780. godine. Zasluženo nazvan 'Veliki uragan' odnio je 22 hiljade života. Razorna snaga je bila toliko jaka da je vjetar skidao koru s drveća, što je prije zabilježeno samo kod tornada u kojima su vjetrovi nosili sve pred sobom brzinom od 300 kilometara na sat", napisao je Masters.

Iako je pojavljivanje superoluje vrlo izgledno, gradovi i dužnosnici koji ih vode nisu spremni na njihovu pojavu. Njihova predviđanja štete nakon prolaska uragana kategorije 5 su daleko od onoga što bi se zaista dogodilo, piše "Guardian".

- Olujni valovi od pet metara mogli bi grad poput Tampe u potpunosti poplaviti i uništiti, čak i prije nego se nivo mora digne. Grad nema dobar plan evakuacije i ne znam jesu li građani zaista svjesni opasnosti koja im prijeti - napisao je Keri Emanuel (Kerry Emanuel). 

Smatra da opasnosti nije svjestan niti Dubai, grad koji uragan nikad nije poharao. U tom području bi uragan bilo koje kategorije bio presedan, no mogućnost da se on pojavi ipak postoji, smatraju naučnici.

- Dubai je doživio veliku ekspanziju posljednjih godina, no oni koji su ga izgradili posve su nesvjesni da bi na taj grad mogao udariti uragan. Vrijeme je da razmisle o podizanju nivoa zgrada i kuća ili izgradnji morskog zida kako bi bili spremni i zaštićeni - dodao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.