DRŽALI SE ZA RUKE

Kim i Mun posjetili svetu planinu u Sjevernoj Koreji

Tokom susreta razgovarali o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima

AFP

Avaz.ba

20.9.2018

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong-un posjetili su danas krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Sjevernoj Koreji, posljednjeg dana Munove posjete susjednoj zemlji zbog razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima.

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografirali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom.

Mun je tom prilikom rekao da bi se odnosi između dvije Koreje trebali poboljšati da bi više Južnokorejaca moglo posjetiti vulkan. Kim je izjavio da je planina Paektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Sjevernokorejaca koji žive izvan zemlje.

Kako je planirano, Mun će se kasnije danas vratiti u Seul. On je sinoć održao govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Sjevernokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

Mun i Kim su sa suprugama u srijedu uvečer prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.