SVIJET

Tramp predložio Španiji da napravi zid da bi spriječila migrante

Više od 33 hiljade migranata pristižu preko mora samo ove godine, dok je oko 1.700 poginulo pokušavajući doći do obale

Arhiv

Avaz.ba

20.9.2018

Donald Tramp (Trump) predložio je španskim vlastima, koje se bore s krizom na Mediteranu, svoju najpopularniju politiku - gradnju zida preko pustinje Sahara, izjavio je ministar vanjskih poslova Španije.

Kako navodi Hose Borel (Josep Borrell), američki predsjednik je pokušao ublažiti skepticizam španskih diplomata koji su mu sugerirali da se Sahara proteže na 4.800 kilometara, kazavši da Sahara ne može biti veća od granice SAD i Meksika.

Tramp je privukao glasače 2016. godine svojim obećanjem da će sagraditi "veliki, lijepi zid" duž granice SAD i Meksika, koja je duga 3.200 kilometara.

Sličan plan u Sahari bio bi kompliciran iz razloga što Španija posjeduje samo dvije male enklave u Sjevernoj Africi - Keutu i Melilju, a zid kakav planiraju treba biti izgrađen na tuđem teritoriju.

Borel je svoj komentar o Trampu iznio na jednom ručku u Madridu ove sedmice i taj komentar prenijeli su skoro svi španski mediji.

Španija je u problemu zbog migrantske krize s više od 33 hiljade migranata koji pristižu preko mora samo ove godine, dok je oko 1.700 poginulo pokušavajući doći do obale.

Povećan broj migranata, koji je sada tri puta veći nego za isti period prošle godine, znači da Španija za sada prima više migranata nego Italija i Grčka, i tako predstavlja glavnu destinaciju za migrante na Mediteranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.