EVROPA

Sud naredio psihijatrijski pregled Marin Le Pen

Pregledom se treba utvrditi je li ona "sposobna razumjeti riječi i odgovore na pitanja"

Twitter

Beta.rs

20.9.2018

Lider francuske ekstremne desnice Marin Le Pen pobunila se danas protiv odluke suda da joj nametne psihijatrijski pregled, prema zakonu, jer je u decembru 2015. na Twitteru dijelila slike zločina "Islamske države".

- Ovo je nebulozno. Režim me stvarno počinje plašiti -  navela je ona na Twitteru uz sliku odluke o pregledu.

Sudsko naređenje datira od 11. septembra i donijela ga je sutkinja koja vodi istragu u kojoj je Le Pen optužena za "širenje nasilnih slika". Sutkinja je zatražila psihijatrijski pregled za Le Pen "što je prije moguće".

Vjerovala sam da imam pravo na sve, e pa ne! Zbog osuđivanja užasa "Islamske države" u tvitovima, "sud" mi je odredio psihijatrijsko vještačenje! Dokle će ovo ići?! - upitala je liderka Nacionalnog okupljanja. 

Pregledom se treba utvrditi je li ona "sposobna razumjeti riječi i odgovore na pitanja", kao i je li "navodni prekršaj povezan s faktičkim ili biografskim elementima osobe o kojoj se radi".

Krivična procedura za djelo za koje je Le Pen optužena nalaže medicinsko vještačenje, navelo je tužilaštvo u Nanteru.

Le Pen, koja je i zastupnica u parlamentu, izjavila je da neće ići na pregled i dodala da "čeka da vidi kako će je natjerati".

Njene pristalice su izrečenu mjeru ocijenile kao diktatorsku. 

- Zatvaranje protivnika na psihijatriju je bila specijalnost totalitarnih režima - rekao je njen saradnik Luj Alio (Louis Aliot).

Lider ljevičarske Nepokorene Francuske Žan-Luk Melanšon (Jean-Luc Melenchon) je ocijenio da to "nisu ispravne metode za potiskivanje ekstremne desnice". 

Le Pen je sporne tvitove objavila 16. decembra 2015., kao odgovor novinaru koga je optužila da "povlači paralele" između "Islamske države" i tadašnjeg Nacionalnog fronta.

Na slikama je bilo prikazano gaženje tenkom sirijskog vojnika, spaljivanje jordanskog pilota i odsijecanje glave američkom novinaru Džejmsu Foliju (James Foley).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.