ODNOSI

Odgovor Teherana: Iran odbija pregovore s Amerikom

SAD se u maju povukle iz nuklearnog sporazuma

Fena

20.9.2018

Iran je u četvrtak uzvratio udarac američkoj ponudi za pregovore, kazavši kako je Vašington prekršio uvjete posljednjeg velikog sporazuma, dogovora o nuklearnom programu iz 2015. godine.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) u maju se, tvrdivši kako nije dovoljno dobar, povukao iz nuklearnog sporazuma, koji je Iranu ograničavao nuklearne aktivnosti i zauzvrat nudio umanjenje sankcija.

Posebni izaslanik SAD za Iran Brajan Huk (Brian Hook) izjavio je u srijedu da Vašington želi pregovarati o novom ugovoru, koji bi uključio Teheranov program balističkih projektila i njihovo ponašanje u regiji.

On tvrdi kako novi dogovor koji SAD žele potpisati s Iranom ne bi bio "lični dogovor između dviju vlada, kao prethodni, već pravi ugovor".

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif (Mohammad Javad Zarif) na svom je Twitter profilu odbacio tvrdnje o tome da je prethodni sporazum bio samo "lični", kazavši kako je riječ o međunarodnom sporazumu, sadržanom u Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda".

- SAD su, također, prekršile obaveze sporazuma. Izgleda da SAD pozive na mir samo ismijavaju - dodao je u poruci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.