SVIJET

Kanadski parlament usvojio rezoluciju o genocidu nad Rohindža muslimanima

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je više od godinu bio dio ove akcije

Avaz.ba

21.9.2018

Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se zločini protiv Rohindža muslimana proglašavaju genocidom, a Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) saopćio je da je više od godinu bio dio ove akcije.

U saopćenju ove organizacije se navodi da je sponzor rezolucije bio liberalni poslanik Endrju Lesli (Andrew Leslie) te da su rezolucijom podržani navodi Ujedinjenih naroda da je vojska Mijanmara počinila zločine protiv čovječnosti protiv Rohindža muslimana.

Ministrica vanjskih poslova Kanade Kristija Frilend (Chrystia Freeland) povodom usvajanja rezolucije je potvrdila da će Kanada nastaviti rad s međunarodnim subjektima da se odgovorni za genocid procesuiraju, dodajući da će ta država u naredne tri godine izdvojiti 300 miliona dolara za podršku Rohindža muslimanima.

IGK navodi da je tražio od vlade Kanade da poništi počasno kanadsko državljanstvo dato Aun San Su Ći, državnoj sekretarki Mijanmara. Također, tražio je od kanadske vlade da osudi zločine počinjene od vladinih vojnih, paravojnih i policijskih snaga koje su izvršile genocid nad Rohindža muslimanima, te da s drugim međunarodnim subjektima Kanada učini sve da bi se počinioci ovih strašnih zločina priveli pred lice pravde.

- IGK je pismom direktoru Kanadskog muzeja za ljudska prava tražio uklanjanje portreta Aun San Su Ći iz muzeja budući da je njeno liderstvo u suprotnosti s osnovnim kanadskim vrijednostima i principima demokratije, slobode, ljudskih prava i vladavine prava - principa na osnovu kojih je dato počasno kanadsko državljanstvo. U ovim aktivnostima IGK je bio partner kanadskih i svjetskih organizacija u misiji borbe za istinu o genocidu nad Rohindža muslimanima - ističu iz ove organizacije.

Podvlače da, kao i kod genocida u Srebrenici, Kanada nije šutjela. Kanada je još jednom, navode iz IGK-a, poslušala glas žrtava genocida i odala počast žrtvama genocida u Mijanmaru.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.