NAPETOSTI

Kina upozorava SAD: Povucite sankcije ili snosite posljedice

Ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine, Geng Šuang. Arhiv

Antenam.net

21.9.2018

Kina je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da povuku sankcije uvedene kineskoj vojsci zbog kupovine ruskog oružja, uz upozorenje da će u suprotnom "snositi posljedice".

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang (Shuang) rekao je da je Peking uložio zvanični protest SAD. 

- Američki potezi su ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa i nanose ozbiljnu štetu odnosima dvije zemlje i vojske - rekao je Geng.

Reagirao je i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji je ocijenio da su sankcije, koje pogađaju proizvođača aviona "Suhoj" još jedan primjer nefer konkurencije i da će na kraju nanijeti štetu američkom dolaru. 

Zamjenik Sergeja Lavrova, Sergej Rjabkov upozorio je SAD "da se ne igraju s vatrom", dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su sankcije pokušaj da se konkurencija izgura iz globalne trgovine oružjem.

Stejt department je u četvrtak saopćio da će kazniti odjeljenje kineske vojske zaduženo za razvoj odbrambene tehnologije, zbog kupovine ruskih borbenih aviona "Suhoj Su-35" i raketnih sistema "S-400", od glavnog ruskog izvoznika oružja "Rosoboroneksport". 

Vašington je ocijenio da je kupovinom ruskog oružja, Peking prekršio američke sankcije uvedene 2017. Rusiji zbog miješanja u američke predsjedničke izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.