SVIJET

Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trampa

Napise poznatog lista Rozenštajn proglasio netačnim

Printescreen

Index.hr

22.9.2018

Drugi čovjek američkog pravosuđa Rod Rozenštajn (Rosenstein) oštro je odbacio navode da je 2017. razgovarao o mogućnosti uklanjanja predsjednika Donalda Trampa (Trump) s vlasti zbog nesposobnosti vladanja, kao što piše ''The New York Times''.

List se poziva na više anonimnih izvora, ili izravno informiranih o tim razgovorima ili onih koji su vidjeli bilješke agenata FBI.

Jedan od autora tih bilješki, bivši privremeni direktor federalne policije Endru Mekejb (Andrew McCabe) nije u petak demantirao njihov sadržaj. 

- Nije mu poznato kako je jedan novinar mogao doći do tih bilješki - napisao je njegov advokat Majkl Bromovič (Michael R. Bromowich) u saopćenju.

Rod Rozenštajn nadgleda istragu specijalnog tužitelja Roberta Mulera (Mueller) o sumnjama u urotu između ekipe za kampanju Donalda Trampa 2016. i Kremlja.

- Želim biti jasan: na temelju mojih osobnih razgovora s predsjednikom, ne postoji nikakav temelj za pozivanje na 25. amandman američkog Ustava koji omogućuje uklanjanje predsjednika na vlasti ako njegova vlada i Kongres misle da nije sposoban vladati - napisao je Rozenštajn u saopćenju.

Članak je netačan

Članak ''New York Timesa'' je netačan i nekorektan, naveo je i upozorio na "anonimne izvore koji su očito pristrani i neskloni ministarstvu".

Prema ''New York Timesu'', Rod Rozenštajn je u proljeće 2017., nedugo nakon što je američki predsjednik smijenio šefa FBI-ja Džejmsa Komija (Jamesa Comey), pred svjedocima rekao da bi trebalo prijaviti Donalda Trampa zbog haosa koji vlada u Bijeloj kući.

On je tada navodno uvjeravao druge članove kabineta da pokrenu proceduru smjene predsjednika, koja nije nikada bila upotrijebljena u Sjedinjenim Američkim Državama, a predviđena je 25. amandmanom.

Niti jedan prijedlog Rozenštajna nije urodio plodom, istaknuo je ''The New York Times''.

Novinar je napisao da nije znao do koje je mjere Rozenštajn bio spreman voditi tu proceduru. Rekao je Mekejbu da bi mogao uvjeriti ministra pravosuđa Džefa Sešnsa (Jeff Sessions) i Džona Kelija (John Kelly), tadašnjeg ministra domovinske sigurnosti, da mu se pridruže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.