SVIJET

Brexit će imati mali utjecaj na tržište rada

Berlin odbacio plan britanske premijerke Tereze Mej da nakon Brexita održi slobodno kretanje roba između EU i Britanije

Arhiv

SRNA

22.9.2018

Njemački magazin ''Spiegel'' piše da je u decembru prošle godine oko 41.000 britanskih državljana bilo zaposleno u Njemačkoj i da je taj broj neznačajan za tržište rada.

Magazin navodi da je Berlin odbacio plan britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) da nakon Brexita održi slobodno kretanje roba između EU i Britanije, a da pri tome ukine slobodno kretanje ljudi.

Za ovu informaciju list se poziva na odgovor na zahtjev za informaciju od opozicione stranke Zelenih.

Na samitu EU održanom u četvrtak u Austriji, lideri evropskog bloka odbacili su plan Tereze Mej za izlazak iz članstva, navodeći da ona mora da iznese osnovu za trgovinske i carinske sporazume za granicu Britanije s Irskom.

Mej je jučer naglasila da su razgovori o Brexitu s EU u pat-poziciji i od evropskog bloka je zatražila da iznese vlastite planove.

- Tokom procesa, prema EU sam imala samo poštovanje i Britanija očekuje isti tretman. Dobri odnosi na kraju ovog procesa zavisit će od toga - naglasila je britanska premijerka u svom televizijskom obraćanju.

Zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova Mihael Rot (Michael Roth) istakao je da se preostale članice EU često sastaju i da pokušavaju da dođu do razumnih odluka te da su to pregovori i pokazali.

- Prijenos krivice na EU je više nego nepoštena. Ne možemo riješiti probleme koji se pojavljuju na otoku zbog Brexita - istakao je Rot, misleći pri tome na Britaniju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.