SVIJET

Rohani: Amerika će doživjeti sudbinu Sadama Huseina

Obratio se na početku godišnje parade u Teheranu i luci Bandar Abas

Avaz.ba

22.9.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) neće biti uspješan u sporu s Iranom, isto kao i Irak tokom režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina, izjavio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani. 

- Trampu će se desiti isto kao Iraku. Amerika će doživjeti istu sudbinu kao Sadam Husein. Iran neće odustati od svojih odbrambenih naoružanja, uključujući projektile zbog kojih je Amerika bijesna - rekao je Rohani u govoru emitiranom na državnoj televiziji.

Rohani se obratio na početku godišnje parade u Teheranu i luci Bandar Abas, kojom se obilježava početak rata te zemlje s Irakom koji je trajao od 1980. godine do 1988. godine.

Tenzije između Irana i Vašingtona su povišene nakon što je Tramp u maju povukao SAD iz sporazuma postignutog 2015. godine između Teherana i svjetskih sila, nakon čega je prošlog mjeseca uveo sankcije Islamskoj Republici.

Iran je u proteklih nekoliko sedmica sugerirao da bi kao odgovor na sankcije Amerike mogao da poduzme vojnu akciju u Perzijskom zaljevu da bi spriječio izvoz nafte iz drugih država.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.