SVIJET

Đulijani: Sankcije će dovesti do uspješne revolucije

Ne znam kada ćemo ih svrgnuti. Moglo bi to biti za nekoliko dana, mjeseci ili godina, rekao je bivši gradonačelnik Njujorka

Arhiv

Srna

23.9.2018

Rudi Đulijani (Rudy Giulliani), advokat američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump), smatra da sankcije SAD protiv Irana izazivaju ekonomske probleme koji bi mogli dovesti do "uspješne revolucije", što je u suprotnosti sa stavom administracije da promjena vlasti u Teheranu nije politika Vašingtona.

- Ne znam kada ćemo ih svrgnuti. Moglo bi to biti za nekoliko dana, mjeseci ili godina, ali to će se desiti - rekao je Đulijani, koji je govorio na samitu "Iranskog ustanka", u organizaciji "Iransko-američke zajednice", koja je protiv režima u Teheranu.

Đulijanovi komentari kontradiktorni su stavu Trampove administracije uprkos uvođenju sankcija kojima se nanosi šteta privredi Irana.

Tramp je u maju povukao SAD iz međunarodnog sporazuma s Iranom postignutog 2015. godine, nakon čega je njegova administracija uvela sankcije Teheranu, uključujući regulative za izvoz nafte iz Islamske Republike, a koje će na snagu stupiti od 4. novembra.

Iran tvrdi da poštuje sporazum postignut između Teherana SAD i pet drugih svjetskih sila.

U kvartalnom izvještaju Međunarodne agencije za nuklearnu energiju objavljenom prošlog mjeseca navodi se da je Iran unutar granica glavnih restrikcija sporazuma.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.