SVIJET

Ambasadori Britanije, Holandije i Danske pozvani na razgovor u Teheran

Tri zemlje su pod optužbom da kriju pripadnike radikalnih opozicionih grupa

AFP

Srna

23.9.2018

Ministarstvo vanjskih poslova Irana pozvalo je ambasadore Velike Britanije, Holandije i Danske na razgovor povodom optužbi da njihove zemlje skrivaju pripadnike radikalnih opozicionih grupacija.

- Neprihvatljivo je da ove grupacije nisu na listi terorističkih organizacija u EU ukoliko ne vrše terorističke napade na teritoriji Evrope - rekao je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi.

Ovi diplomati pozvani su na razgovor nakon napada tokom vojne parade u gradu Ašvazu u kojem je ubijeno skoro 30 ljudi, a ranjeno je više desetina.

Pozvani diplomati ispitivani su o prebivalištu pojedinih pripadnika "plaćeničke terorističke grupe" za koje Teheran sumnja da ih te zemlje skrivaju.

Na sastanku s ambasadorima Velike Britanije, Holandije i Danske, iranski zvaničnici su ponovili da su prethodno upozoravali na prisustvu ljudi koji pripadaju terorističkim grupacijama u tim zemljama i da žele da budu uhapšeni i krivično gonjeni.

U jučerašnjem napadu tokom vojne parade u gradu Ašvazu ubijeno je 29 osoba, a više od 60 je ranjeno. Ubijena su sva četvorica napadača.

Odgovornost za napad preuzeo je Patriotski arapsko-demokratski pokret u Ašvazu, za koji Teheran tvrdi da ima podršku Saudijske Arabije.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif rekao je da Teheran za napad krivi "regionalne terorističke pristalice i njihove američke gospodare".

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei je napad u Ašvazu povezao s američkim saveznicima u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.