SVIJET

Erdoan: Najveći problem za Siriju je "teroristička močvara istočno od Eufrata"

Niti jedna zemlja nije preuzela toliko odgovornosti niti osjetila posljedice rata u Siriji poput Turske

Arhiv

Avaz.ba

23.9.2018

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da je "teroristička močvara istočno od rijeke Eufrat" najveći problem za Siriju u budućnosti.

- Trenutno je najveći problem za budućnost Sirije teroristička močvara koja se na istočnoj obali Eufrata širi uz podršku nekih naših saveznika - kazao je Erdoan na istanbulskom aerodromu "Ataturk" uoči leta za Njujork, u kojem će prisustvovati sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, javljaju agencije.

Naglasivši da nijedna zemlja nije preuzela toliko odgovornosti niti osjetila posljedice rata u Siriji poput Turske, Erdoan je najavio da će tokom obraćanja Generalnoj skupštini ukazati na humanitarne krize i pozvati na njihovo rješavanje, s akcentom na situaciju u Siriji.

Komentirajući i eventualni susret s američkim kolegom Donaldom Trampom (Trump) tokom posjete Njujorku, Erdoan je kazao da taj sastanak trenutno nije na stolu, ali da bi ga razmotrio ukoliko to predloži američka strana.

Turski predsjednik Erdoan osudio je jučerašnji oružani napad u kojem je ubijeno najmanje 25, a ranjeno više od 60 osoba u Iranu.

- Takvi incidenti dovode do intenziviranja osjetljivosti situacije u cijeloj regiji - kazao je Erdoan i uputio poruku saučešća narodu i vladi Irana.

Erdoan će po završetku posjete iz Njujorka 27. septembra otputovati u zvaničnu posjetu Njemačkoj, a danas je zahvalio njemačkom kolegi Frank-Valteru Štajnmajeru (Frank-Walter Steinmeier) na pozivu.

- Bit će to prva inozemna posjeta na državnom nivou od prelaska Turske na predsjednički sistem upravljanja - kazao je Erdoan.

On je najavio da će se u Berlinu sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s njemačkim investitorima u Turskoj. Erdoan će u Kelnu svečano otvoriti i novoizgrađenu džamiju.

- Glavna tema naših razgovora u Berlinu će biti prevazilaženje nekih stvari koje su remetile naše političke odnose u proteklim godinama. Očekujemo da Njemačka kao jedan od lidera Evropske unije ima konstruktivnu ulogu u procesima integracije Turske u EU, proširenju carinske unije i uvođenju vizne liberalizacije za turske državljane - rekao je Erdoan.

Dodao je da će razgovarati i o jačanju ekonomske saradnje koja je u interesu i Ankare i Berlina.

- Tokom posjete ću ukazati i na naša očekivanja kada je riječ o efikasnijoj borbi protiv terorističkih organizacija PKK i FETO. Naglasit ću da smo spremni na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma - kazao je Erdoan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.