NAPETO

Rusija i dalje krivi Izrael zbog oborenog aviona

Ilustracija

Index.hr

24.9.2018

Ruska vojska optužila je Izrael da joj je dao "obmanjujuće informacije" koje su dovele do pada Iljušina-20 koji je u ponedjeljak pogreškom srušila sirijska protuzračna odbrana nedugo nakon napada izraelskih ratnih aviona.

- Obmanjujuće informacije koje je dala" izraelska vojska o zračnim napadima koje će izvesti "nisu omogućile ruskom avionu Il-20 da se makne na vrijeme u sigurnu zonu - rekao je glasnogovornik ruske vojske Igor Konašenkov na brifingu za novinare o zaključcima istrage.

Prema njegovim riječima, Rusija je primila poziv izraelskog zapovjedništva u 18:39 po GMT-u kojim je upozorena da će Izrael napasti "sjever Sirije", gdje je ruski izviđački avion bio u misiji iznad zone deeskalacije u Idlibu, prenosi Index.hr.

Rusija mu je tada naredila da se vrati u bazu u Hmeimimu, ali "jednu minutu" nakon poziva izraelskih oružanih snaga njihovi lovci F-16 su gađali Latakiju, na sjeverozapadu zemlje, u blizini te baze.

Ondje, "izraelski avioni vidjeli su ruski Il-20 i iskoristili ga kao štit od protuzračnih projektila nastavivši manevrirati u regiji", rekao je glasnogovornik.

"Izneseni objektivni podaci potvrđuju da su potezi izraelskih vojnih pilota, koji su izazvali smrt 15 ruskih vojnika, bili rezultat ili manjka profesionalnosti ili kriminalnog nemara", dodao je, kritizirajući "avanturizam" izraelske vojske.

Izraelska vojska ponovno je demantirala rusku verziju, odgovorivši u nedjelju u priopćenju da se njeni avioni "nisu skrivali iza ikakve letjelice i da su se izraelski borbeni avioni nalazili u izraelskom zračnom prostoru u trenutku kada je ruski bio srušen".

Također je ponovno izrazila saučešće Rusiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.