SVIJET

Članovi vlade Velike Britanije podržavaju sporazum o slobodnoj trgovini

Tereza Mej je rekla 21. septembra da su pregovori s EU zapali u ćorsokak i pozvala Brisel da izađe s alternativnim prijedlogom

Arhiv

Srna

24.9.2018

Većina članova britanske vlade podržava trgovinski sporazum s EU sličan onome koji je postigla Kanada, nakon što je Brisel jednoglasno odbacio "plan Čekers" premijerke Tereze Mej (Theresa May), piše britanski "Telegraph".

Na Mej će apelirati članovi vlade da promijeni svoj pristup pregovorima o Brexitu i da podrži sporazum o slobodnoj trgovini koji će predstavljati "čisti Brexit".

List navodi da se ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) pojavio kao ključna figura koja će pokušati uvjeriti Mej da promijeni kurs.

Hant, koji se ranije protivio "Brexitu", nagovijestio je sada da je spreman na prelazak na sporazum u kanadskom stilu.

U međuvremenu, podsjeća list, Institut za ekonomska pitanja iz Londona objavio je danas detaljni alternativni plan za Brexit, koji ima podršku bivšeg ministra za Brexit Dejvida Dejvisa (David Davies) i bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Džonsona (Johnson).

U ovom dokumentu apelira se da Mej za sada ostavi po strani EU i otvori trgovinske pregovore s ostatkom svijeta.

Mej je rekla 21. septembra da su pregovori s EU zapali u ćorsokak i pozvala Brisel da izađe s alternativnim prijedlogom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.