KRIZA

"Morski razbojnici" ne biraju: Pirati napadaju sve vrste brodova da se spase od bijede, dobivaju i do dva miliona eura

Dnevnik.hr.

24.9.2018

Nigerijski pirati oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda, među kojima je i jedan državljanin BiH. Teretni brod "Glarus" napadnut je u subotu, a osim državljanina BiH, oteta su i sedmorica Filipinaca te po jedan Hrvat, Slovenac, Ukrajinac i Rumun. 

Inače, brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u nigerijski grad Port Harkur.

Iz švicarske kompanije "Massoel Shipping" objavili su da su se pirati na brod popeli dugim ljestvama, nakon čega su presjekli žilet-žicu na palubi. Dodali su i da je uništen veliki dio komunikacijske opreme na brodu. Poručili su i da su stručnjaci na putu da osiguraju "brzo i sigurno oslobađanje" otetih talaca.

Na snimku iz 2017. godine vidi se kako jedna takva otmica izgleda.


Naime, još je u aprilu Međunarodni pomorski ured objavio da je broj piratskih napada pred Somalijom sve manji. Zasluga za to pripisana je zajedničkoj evropskoj misiji Atalanta te povremenim ophodnjama ratnih brodova drugih zemalja. Među somalijskim piratima pročulo se da strani brodovi "prvo pucaju, a tek onda pitaju", piše Deutsche Welle.

U Gvinejskom zaljevu prošle je godine bilo više od 20 piratskih napada na teretne brodove, a samo u prva tri mjeseca ove godine zabilježena su 22 napada. Osam brodova oteto je u vodama pred deltom Nigera.

Jedan od uhvaćenih pirata posvjedočio je da je motiv otmica brodova samo novac i izlaz iz bijede.

- Ponekad dobivamo golem novac od otmice. Ovisno o brodu, možete dobiti od 200 miliona naira (oko 430 hiljada eura) pa čak i 900 miliona naira (oko 2 miliona eura) - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.