NJUJORK

Predsjednica Hrvatske se sastala s glavnim sekretarom UN-a: "Zabrinuti smo za stanje na Balkanu"

AFP

Index.hr

25.9.2018

Predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je jučer u Njujorku, nakon sastanaka s glavnim sekretarom UN-a Antonijem Guterešem (Antonio Guterres), da s njim dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Evrope uoči važnih procesa koji će uslijediti kroz kraće vrijeme.

- Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Evrope, niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države - rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka s Guterešem, prenosi "Index.hr".

Dodala je da glavni sekretar Ujedinjenih naroda veoma dobro poznaje stanje na jugoistoku Evrope i "htjela bih da se i malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.