ODLUKE

Stejt department objavio nove sankcije protiv Venecuele: Na "crnoj list" SAD i supruga Madura

Zabranjen joj ulazak u državu

Silija Adela Flores de Maduro

S. N.

25.9.2018

Silija Adela Flores de Maduro (Cilia), supruga predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas), stavljena je na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, objavio je Stejt department.  

Navedeno je da je ona bila i glavni tužilac ove latinoameričke države.

Siliji Maduro zabranjeni su putovanje i ulazak u SAD te zamrznuta sva imovina koju eventualno ima u toj zemlji.

Na novoj "crnoj listi" SAD je još jedna žena - izvršna potpredsjednica Venecuele Delsi Eliona Rodrigez Gomez (Delcy), kao i njen brat Horhe Hesus (Jorge Jesus), koji je na poziciji ministra komunikacija i informacija. Sankcioniran je i ministar odbrane Vladimir Perino Lopez.

Osim njih, kažnjeni su i Diosdado Kabelo Rondon (Cabello) te Alfredo Sarija Dijaz (Sarria Diaz), najbliži saradnici predsjednika Madura, kao i Hose Omar Paredes (Jose) i Edgar Alberto Sarija Dijaz.

Firme ''Quiana Trading Limited'', AVERUCA C.A. i ''Panazeta SL'' također su stavljene na "crnu listu" SAD.

Američkim državljanima, ali i osobama koje borave ili su u tranzitu kroz SAD, zabranjeno je bilo kakvo poslovanje ili posredovanje s osobama koje je sankcionirala vlada SAD.

Svi raspoloživi podaci o kažnjenim pojedincima i firmama iz Venecuele dostavljeni su ministarstvu trezora SAD.

Istaknuto je da sankcije nisu trajnog karaktera, "već su uvedene s ciljem promjene ponašanja". To znači da se one mogu i ukinuti ako kažnjene osobe i firme "poduzmu konkretne akcije u obnovi demokratije, odbiju učestvovati u kršenjima ljudskih prava koje provodi vlada te se bore protiv korupcije u Venecueli".

- Današnje akcije pokazuju da će SAD nastaviti poduzimati konkretne i odlučne akcije protiv onih koji su uključeni u uništavanju demokratije u Venecueli te se bogate na račun naroda te zemlje. SAD će u punom kapacitetu nastaviti koristiti svoju ekonomsku i diplomatsku moć da bi se obnovila demokratija za narod Venecuele - navedeno je u objavi Stejt departmenta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.