SVIJET Turski predsjednik na Generalnoj skupštini UN-a

Erdoan kritizirao američko korištenje sankcija kao oružja

Ankara ne može ostati nijema prema selektivnom otkazivanju trgovinskih sporazuma

Fena
25.09.2018 19:46

Erdoan na Generalnoj skupštini UN-a

Foto: AFP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u utorak da njegova zemlja ne može ostati nijema prema korištenju sankcija kao oružja u ogorčenom sporenju sa Sjedinjenim Američkim Državama oko sudbine američkog evangelističkog pastora kojeg su uhapsile turske vlasti.

Ankara tvrdi da Sjedinjene Američke Države trebaju poštovati zakonski proces protiv pastora Endrua Brunsona (Andrew), čije je suđenje u Turskoj pod optužbama za terorizam razbjesnilo američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). 

U avgustu je Tramp odobrio udvostručenje carina na aluminij i čelk uvezen iz Turske. 

Turska je, također, udvostručila carine na američke automobile, alkohol i uvozni duhan.

- Niko od nas ne može ostati nijem prema selektivnom otkazivanju trgovinskih sporazuma i korištenju ekonomskih sankcija kao oružja - izjavio je Erdoan u govoru u Generalnoj skupštini UN-a. 

Osim odluke da povisi carine na uvozni turski čelik i aluminij, Trampova administracija uvela je sankcije dvojici vodećih zvaničnika u Erdoanovoj vladi, u okviru napora da izvrši pritisak na Tursku da oslobodi Brunsona.

- Mi se zalažemo za rješavanje problema kroz provođenje konstruktivnog dijaloga na ravnopravnoj osnovi - izjavio je Erdoan. 

Ankara i Vašington također su u sporu oko suprotstavljenih interesa u Siriji. Vašington je izrazio zabrinutost činjenicom što članica NATO-a Turska planira nabavku ruskih sistema S-400, što bi moglo ugroziti sigurnost nekog naoružanja američke proizvodnje i ostale tehnologije koju koristi Turska, među kojima i borbenih aviona F-35.

NA VRH